Лазерна корекція зору за спеціальною ціною!
Методики 5D Eye Lasik та Lasek від 9 900 грн за 1 око
Чекаємо на Вас!

пн - суб з 9:00 до 19:00

нд - вихідний

03150, Київ,

ул.Деловая (Димитрова), 5-Б;

Показати на мапі
Київ, вул. Ділова, 5-Б Одеса, вул. Армійська, 8-В

Поліпшити зір після 50

Ще нікому не вдавалося уникнути вікових змін. Вони відображаються не тільки на зовнішності, але і на стані всіх органів. Чи не минуть вони і очі: з віком в зоровій системі змінюються важливі біохімічні процеси, і це прямо впливає на зір. На жаль, з роками воно має тенденцію до зниження, а також додається ризик розвитку неприємних захворювань. Чи можна з цим боротися?

Що відбувається з очима після 50 років?

Коли перші зміни відбуваються в зоровій системі, людина може і не помічати їх. Гострота зору падає поступово, а симптоми захворювань очей часто схожі з іншими патологіями. Не кожен побіжить до офтальмолога, якщо у нього виникають постійні головні болі.

Що ж відбувається з очима з віком:

  • продукція слізної рідини падає і підвищується ризик розвитку синдрому сухого ока;
  • кон’юнктива стає тоншою, а в рогівці значно знижується кількість клітин;
  • внутриглазная рідина відтікає гірше, викликаючи напади підвищеного внутрішньоочного тиску, що веде до розвитку глаукоми;
  • ліпіди починають відкладатися в склерах, вони втрачають свою прозорість;
  • ряду змін підлягає кришталик – він стає менш еластичним, слабшають м’язи, які його утримують, розвивається пресбіопія;
  • також кришталик має тенденцію до помутніння, тобто виникає вікова катаракта;
  • терплять зміни кровоносні судини, що живлять очей, – їх стінки товщають, а деякі з них можуть розростатися в сітківку, викликаючи захворювання макули – макулодистрофії;
  • страждають мембрани, які поділяють шари рогівки: в них накопичуються жирові крапельки.

Все це може привести до серйозних ускладнень для очей, викликаючи один ефект – погіршення зору.

Пресбіопія – що це?

Найвідомішим віковим зміною в зоровій системі виступає пресбиопия. Вона не є захворюванням, але все ж приносить фізичний і психологічний дискомфорт. У людини з пресбіопіей різко погіршується зір при розгляданні близьких предметів. На відстані 20-30 см він практично нічого не бачить. Це пов’язано з тим, що з віком кришталик стає менш еластичним, йому важко виконувати свою основну функцію – фокусування погляду. Зниження акомодації виявляється як гіперметропія: падає ближній зір, тому часто це називається “вікової далекозорістю”. Але в основі цих аномалій лежать різні механізми. Уповільнити процес розвитку пресбіопії практично неможливо.

Діабетична ретинопатія

Не секрет, що після 50 років починають прогресувати системні захворювання. Деякі з них позначаються на органах зору. Наприклад, патології серця можуть відбитися на стані очних судин, але найбільшу небезпеку становить цукровий діабет і його ускладнення – діабетична ретинопатія. Вона до цих пір вважається одним з лідируючих захворювань, що ведуть до сліпоти у віці після 50-60 років. До ретинопатії призводить цукровий діабет, який посилюється з віком. Захворювання вражає судини сітківки очного яблука, що поступово веде до втрати зору. Дуже важливо виявити ретинопатію на ранніх стадіях і провести відповідне лікування.

Як поліпшити зір після 50 років своїми силами

Поліпшити гостроту зору своїми силами практично неможливо, але є шанси уповільнити деякі руйнівні процеси в оці. щоб спробувати поліпшити зір після 50 років, використовуйте 5 простих рекомендацій офтальмологів.

№ 1 Прибрати шкідливі фактори

Серед зовнішніх і внутрішніх факторів можна виділити найбільш несприятливі для зору:

  • Пряма дія сонячних променів. Вони глибоко проникають в структури ока і активують утворення вільних радикалів.
  • Куріння і алкоголь. Викликають зневоднення, що проявляється в синдромі сухого ока. Крім цього шкідливі звички погіршують кровообіг в тканинах зорових органів.
  • Вживання в їжу великих порцій з шкідливим холестерином. Забиваючи кровоносні судини, він викликає гіпертонію, атеросклероз, а вони, в свою чергу, ведуть до патологічних змін в органах зору.

При наявності системних захворювань обов’язково проходите регулярні обстеження вузьких фахівців – ендокринолога, кардіолога, гастроентеролога. Перевіряйте рівень цукру в крові, регулярно вимірюйте тиск і повідомляйте лікаря про всі нюанси.

№ 2 Краплі для очей після 50 років

Повернути зір за допомогою препаратів ще нікому не вдавалося, але очні краплі після 50 років часто необхідні. Вони виступають лікуванням, додатковою терапією, а також профілактикою різних змін. Краплі можуть полегшити симптоми ряду захворювань. Вони різні, щодо ефекту, і діють в декількох напрямках:

  • підвищують еластичність кришталика;
  • стимулюють регенерацію клітин рогівки;
  • знімають запалення;
  • зволожують і полегшують стан при синдромі сухого ока;
  • живлять органи зору вітамінами і речовинами, що підтримують нормальну функцію зорової системи;
  • зміцнюють стінки кровоносних судин і покращують кровообіг в структурах ока.

№ 3 Гімнастика для очей

Гімнастику необхідно виконувати щодня, бажано вже в віці після 30 років. Особливо це стосується тих, хто багато часу проводить за монітором. Гімнастика одночасно тренує очі і дає їм своєрідний відпочинок. Кілька нехитрих вправ можуть стати щоденними помічниками для ваших очей:

  • Зажмурьте сильно очі і залишайтеся в такому положенні 10 секунд. Тепер різко відкрийте їх і швидко моргайте протягом 60 секунд. Повторіть комплекс 5-10 разів. Така вправа корисно для зміцнення м’язів повік і для нормалізації кровообігу.
  • Малюйте очима. Спочатку опишіть поглядом коло, потім квадрат і прямокутник. Закрийте очі, відпочиньте 5 секунд і повторіть вправу. Зробіть 5 -10 підходів.
  • Намалюйте точку на вікні маркером і сфокусуйте на ній погляд. Дивіться на точку близько 10 секунд. Потім переведіть погляд на пейзаж за вікном і дивіться одночасно на точку і на пейзаж протягом хвилини.

Після гімнастики робіть самомасаж для повік – потріть їх погладжують від носа до скронь. Потім посидьте 2 хвилини з закритими очима.

№ 4 Антиоксидантний захист

Вільні радикали, які є супутниками старіння, діють і на очі. Щоб захистити свій зір, слід носити сонцезахисні окуляри, а також можна збагачувати харчування важливими вітамінами – А, Е, С. Крім них зоровим органам потрібні цинк і селен. Вживайте в їжу рибу, моркву, чорницю, а також продукти з Омега-3 жирними кислотами.

№ 5 Профілактичні огляди

У сучасному темпі життя люди часто забувають про профілактичні огляди у лікарів. Офтальмолога слід відвідувати мінімум раз на рік, а бажано – раз в 6 місяців, особливо у віці після 50 років. Якщо у вашій родині були випадки важких захворювань очей – катаракта, глаукома, макулодистрофії, краще звертатися до офтальмолога частіше. І, звичайно ж, регулярно проходите огляди при цукровому діабеті, захворюваннях серця і судин, щитовидної залози.

Огляд у окуліста дає можливість визначити патологію на ранніх стадіях, коли прогноз лікування найбільш сприятливий.

Не варто забувати, що не потрібно займатися самодіагностикою, а будь-які медичні препарати не можна приймати без вказівок лікаря. Щоб підібрати правильне лікування вашої проблеми і визначити точний діагноз, зверніться до грамотного офтальмолога і пройдіть сучасне комп’ютерне обстеження очей.

Сучасне лікування вікових змін зору

Офтальмологічна клініка Ексімер (Київ) пропонує ефективне лікування вікових проблем очей. Це найнадійніший спосіб поліпшити зір після 50 років. У клініці виконуються операції по лікуванню катаракти і глаукоми різної складності. Всі методи терапії схвалені світової офтальмології і застосовуються в країнах Європи протягом багатьох років.

Крім того, Ексімер пропонує лазерну корекцію пресбіопії, що неможливо на даний момент в інших клініках України. Унікальна німецька технологія значно покращує зір при віковій далекозорості, і пацієнт може добре бачити вдалину і поблизу.

Лазерні операції на очах в клініці Ексимер проходять протягом одного дня без перебування в стаціонарі. Вже наступного дня пацієнт повертається до свого життя, а її якість поліпшується за рахунок нормального зору.

Ви також можете пройти сучасну комп’ютерну діагностику зору в клініці Ексимер. Офтальмолог перевіряє стан очного дна, гостроти зору, виявляє патології на ранніх стадіях. Вся діагностика проводиться на сучасному професійному обладнанні з мінімумом похибок. Тому діагноз виставляється з максимальною точністю, що дозволяє підібрати найбільш оптимальне лікування в кожному конкретному випадку.

Записатися на прийом до офтальмолога
ОНЛАЙН ЗАПИС ЗАДАТИ ПИТАННЯ