Лазерна корекція зору за спеціальною ціною!
Методики 5D Eye Lasik та Lasek від 9 900 грн за 1 око
Чекаємо на Вас!

пн - суб з 9:00 до 19:00

нд - вихідний

03150, Київ,

ул.Деловая (Димитрова), 5-Б;

Показати на мапі
Київ, вул. Ділова, 5-Б Одеса, вул. Армійська, 8-В

Косоокість

Косоокість – що це?

Косоокість — це порушення положення очей, при якому одне або обидва ока по черзі відхиляються при погляді прямо.

Косоокість може виникнути й у дорослих. Розрізняють вроджену та набуту косоокість.

Причини вродженої косоокості:

  • перинатальні нервово-м’язові очні мікротравми;
  • вроджені відмінності в анатомічній будові обох очей;
  • захворювання центральної нервової системи.

Причини набутої косоокості:

  • наявність далекозорості, короткозорості, астигматизму середнього та високого ступенів;
  • гострота зору одного ока значно нижча від гостроти зору іншого (анізометропія);
  • різке зниження гостроти зору одного ока;
  • інфекційні захворювання (кір, скарлатина, дифтерія, грип);
  • психологічні травми (переляк).

Придбана косоокість зазвичай діагностується у віці трьох років.

Фактори ризику розвитку косоокості у дітей:

  • пологові травми (порушення функцій центральної нервової системи, шийного відділу хребта тощо);
  • патології вагітності у матері;
  • спадковість;
  • анізометропія (різниця рефракції очей);
  • нескоригована далекозорість високого ступеня;
  • захворювання сітківки, ураження зорового нерва, помутніння заломлювальних середовищ ока;
  • порушення зорового режиму у ранньому дитячому віці.

Види косоокості за походженням

Лікарі виділяють дві форми косоокості: співдружна та паралітична.

При співдружній косоокості косить то ліве, то праве око, при цьому величина відхилення від прямого положення приблизно однакова.

При паралітичній косоокості косить лише одне око. Основною ознакою цього виду недуги є обмеження або відсутність рухів ока у бік дії ураженого м’яза (під час лікування такої косоокості зазвичай потрібна участь невролога).

Косоокість відрізняється і за іншими критеріями: стабільність відхилення зорових осей (постійне і непостійне) і залучення очей (одностороннє і те, що перемежується).

Залежно від відхилення зорових осей косоокість буває: такою, що сходиться (при цьому вигляді зорові осі спрямовані до перенісся), розходиться (зорові осі тяжіють до скронь), вертикальною (зорові осі відхилені вгору або вниз) і змішаною (що поєднує у собі різні види відхилень осей). За даними медичної статистики, косоокість, що сходиться, зустрічається приблизно у 10 разів частіше, ніж та, що розходиться, і близько третини пацієнтів мають вертикальне відхилення зорових осей. Також варто відзначити, що косоокість, яка сходиться, зазвичай пов’язана з далекозорістю, а та, що розходиться, навпаки, нерідко супроводжується короткозорістю.

Чим небеспечна косоокість

Косоокість — не лише косметичний дефект. В нормі наші очі повертаються скоординовано, і від кожного з них головний мозок отримує своє зображення. Зорові зони кори головного мозку мають здатність поєднувати ці дві трохи різні «картинки» в одну, завдяки чому людина отримує об’ємне зображення предметів, визначає їхню відстань один від одного, розрізняє глибину. Це називається бінокулярним (стереоскопічним) зором. При косоокості злиття двох зображень в одне об’ємне не відбувається: один з очей відхиляється від спільної точки фіксації, тому мозок отримує два зображення, що сильно відрізняються один від одного, і об’єднати їх в один образ не може. Функція бінокулярного зору при косоокості порушується. Нерідко косоокість «сусідує» з ще одним небезпечним захворюванням — амбліопією (так званим «лінивим оком»), що характеризується стійким зниженням гостроти зору одного чи обох очей. Зміни відбуваються у зоровій корі головного мозку, і у дорослих вони необоротні. При цьому утворюється «порочне коло»: амбліопія провокується косоокістю і, своєю чергою, сприяє ще більшому відведенню ока від нормального положення. За відсутності лікування косоокості розвиток амбліопії та зниження зору відбувається приблизно у 50% дітей.

Що таке уявна косоокість?

У зв’язку з особливостями будови обличчя у дітей до року (широке перенісся, близько посаджені очі) може здатися, що зіниці розташовані несиметрично, і дитина косить. Це ілюзія — так звана хибна косоокість. Лікування у цьому випадку не потрібне: з віком обличчя дитини змінюватиметься, і це враження зникне. Визначити, хибна косоокість чи справжня, може тільки лікар-офтальмолог клініки «Ексімер» (Київ).

Чи лікується косоокість

Косоокість у дітей ні в якому разі не можна залишати без уваги! Потрібно вчасно звернутися до офтальмолога, щоб не допустити втрати зору дитини. До лікування косоокості приступають відразу ж, як хвороба виявлена. Важливо не прогаяти момент: у дітей до шести-семи років зорова система активно формується, вона гнучка та добре піддається терапевтичному впливу. Тому при вчасно розпочатому та правильно підібраному лікуванні можна уникнути серйозних проблем з зором у майбутньому. Якщо не провести лікування косоокості у дитинстві, то у дорослому віці наслідки можуть бути необоротними.

Для визначення природи косоокості проводиться ретельна діагностика зорової системи дитини. Залежно від багатьох факторів (віку пацієнта, причин виникнення косоокості та ступеня її прояву) підбирається оптимальна програма лікування.

Лікування косоокості у дітей

Лікування косоокості може включати декілька етапів:

  • Оптичну корекцію, яка забезпечує усунення зорового дискомфорту за допомогою носіння спеціальних окулярів – з біфокальними, призматичними лінзами.
  • Оклюзію, метою якої є повноцінне включення обох очей у зорову роботу за допомогою носіння оклюдерів – спеціальних наліпок, які закривають ведуче або, навпаки, непрацююче око.
  • Апаратне лікування, що дозволяє нормалізувати зорові функції шляхом комплексної стимуляції, тренування для очей з використанням спеціального обладнання.
  • Хірургічне втручання, що змінює м’язовий баланс – тим самим відновлює симетричне або близьке до нього розташування очей.

Кожен етап лікування суворо контролюється лікарем. Для максимальної ефективності оперативне лікування має відбуватися в одному медичному центрі, в одного лікаря та на одному обладнанні.

Як позбутися косоокості у дорослих

Для дорослих пацієнтів, які з тієї чи іншої причини не пройшли лікування у дитинстві, або для тих, у кого косоокість розвинулася пізніше, найефективнішим способом лікування є хірургічне втручання (зазвичай без операції не обійтися). Насамперед таке лікування спрямоване на усунення косметичного дефекту.

Для відновлення зорових функцій після хірургічного втручання пацієнтам рекомендується пройти курс апаратних процедур, що реабілітують, спрямований на корекцію порушень бінокулярного зору. Вибір оптимального методу лікування у кожному конкретному випадку здійснюється лікарем після проведення ретельного обстеження зорової системи пацієнта. Як саме виправити косоокість Ви можете дізнатися за телефонами у розділі «Контакти» або записатися на огляд через онлайн-форму.

Запобігання косоокості

Запобігання розвитку косоокості потребує регулярних оглядів дітей офтальмологом, своєчасної оптичної корекції аметропії, дотримання вимог гігієни зору, дозування зорових навантажень. Необхідне раннє виявлення та лікування будь-яких захворювань очей, інфекцій, уникнення травм черепа. Під час вагітності майбутнім мамам варто берегти плід від несприятливих впливів.

Чи відомо вам??

  • У індіанців майя однією з ознак краси була косоокість. Оскільки більшість майя народжувалась зі здоровими очима, доводилося штучно добиватися того, щоб очі дивилися в одну точку. Для цього дитині прив’язували до волосся смоляну або каучукову кульку так, щоб вона висіла на рівні очей. Згодом очі звикали дивитися в одну точку, і кульку можна було забирати.
  • Залежно від причин косоокості лікарі розрізняють понад 25 видів цього захворювання, кожний з яких потребує особливого підходу до лікування та реабілітації. Докладніше про те, чи лікується косоокість у дорослих, а також чи повертається вона після операції можна дізнатися, натиснувши на посилання:

Лікування косоокості в клініці «Ексімер»

роки
праці

операцій в рік
15000
обстежень

Наші лікарі

Варга Олена Юріївна

Провідний спеціаліст дитячого відділення, лікар-офтальмолог вищої категорії
Детальніше

Прожога Сергій Анатолійович

Провідний офтальмохірург, лікар офтальмолог вищої категорії, член Європейського товариства катарактальних і рефракційних хірургів (ESCRS)
Детальніше

Cвіщова Наталія Петрівна

Лікар офтальмолог  дитячого відділення, член Асоціації дитячих офтальмологів України «АДОУ», фахівець з ортокератологічного лікування
Детальніше
Записатися на прийом до офтальмолога
ОНЛАЙН ЗАПИС ЗАДАТИ ПИТАННЯ