Лазерна корекція зору за спеціальною ціною!
Методики 5D Eye Lasik та Lasek від 9 900 грн за 1 око
Чекаємо на Вас!

пн - суб з 9:00 до 19:00

нд - вихідний

03150, Київ,

ул.Деловая (Димитрова), 5-Б;

Показати на мапі
Київ, вул. Ділова, 5-Б Одеса, вул. Армійська, 8-В

Лазерна корекція зору: міфи і реальність

Перша операція з корекції зору ексимерним лазером була проведена ще у 1985 році. Доктор Тео Зейлер здивував Німецьке офтальмологічне суспільство результатами: пацієнти повністю позбавлялись від короткозорості, далекозорості та астигматизму. З того часу методики лазерної корекції лише удосконалюються.

Попри сучасність і популярність методики, залишається безліч міфів про цю унікальну операцію. І сьогодні настав час позбутися їх.

Операція і підготовка

1. Якщо ви плануєте лазерну корекцію, ніколи не можна носити контактні лінзи

Контактні лінзи — сучасний і популярний метод корекції зору. Носити їх можна роками, навіть якщо ви плануєте операцію надалі. Але існують деякі обмеження — під час безпосередньої підготовки до лазерної корекції доведеться зняти лінзи:

  • жорсткі — за 2 тижні;
  • м’які – за 4 дні до втручання.

Бажано зняти їх за пару днів до діагностики. Лінзи можуть спровокувати набряк рогової оболонки ока та змінювати її товщину. Цей показник є провідним під час корекції, тому лікар повинен правильно виміряти його.

2. Офтальмологи не роблять корекцію собі і близьким, тому що це небезпечно

Немає зібраної статистики з приводу того, скільки лікарів пройшли лазерну корекцію. Якщо ви бачите офтальмолога в окулярах, це не означає, що операція небезпечна. Лікар — така сама людина, і робить свій вибір. По-перше, у нього можуть бути протипоказання до лазера. А по-друге, окуляри він може носити лише періодично, що не заважає його способу життя. Можемо вас запевнити, що деякі офтальмологи у клініці «Ексімер» (Київ) пройшли через лазерну корекцію та радили її своїм близьким.

3. Операція вимагає перебування в стаціонарі кілька днів

Операція проводиться протягом одного дня, а точніше – 15-20 хвилин. Ще кілька годин після корекції необхідно побути у центрі під наглядом лікарів для післяопераційної оцінки стану пацієнта. Вже у цей час зір покращується, а через 1-2 дні можна працювати за комп’ютером та повертатися до звичного способу життя. Невеликі “стрибки” зору можуть тривати протягом тижня, але поступово очі приходять у норму.

4. Не можна робити корекцію жінкам з нарощеними віями

Вії кріпляться до повіка, і всі маніпуляції, що стосуються корекції зору, їх не зачіпають. Лазер втручається у тканини рогівки, тому з нарощеними віями можна спокійно оперуватися. У клініці «Ексімер» (Київ) використовують спеціальні вікорозширювачі, щоб не пошкодити та не зачепити “красу”. Єдиний нюанс, якщо ви тільки плануєте нарощування: вії краще “зробити” до операції, тому що протягом 3 тижнів після корекції нарощування не рекомендовано, щоб уникнути попадання в око сторонніх предметів та частинок.

5. Лазерна корекція непосильно дорога процедура

Операція не відноситься до найдешевших, але тут відіграє співвідношення ціна-якість. Порахуйте! Скільки грошей ви витрачаєте на контактні лінзи, розчини до них або навіть на окуляри у дорогій оправі. Сьогодні корекція поширена у всьому світі, тому її вартість знизилася у рази, у порівнянні з першими операціями (15-20 років тому). А в сучасному світі, коли існують банки та кредитні картки, матеріальне питання вирішується легко. Результат же операції неоціненний: чудовий зір на все життя!

6. Лазерна корекція допомагає не всім: деякі пацієнти проходять через неї і не отримують бажаний результат

Цей міф не має підстави — до корекції є конкретні протипоказання, і тоді її зовсім не проводять. Якщо лікар не виявив протипоказань та рекомендував процедуру, то за статистикою зір покращується у 100% випадків. Сьогодні можливості корекції постійно вдосконалюються, її проводять навіть пацієнтам з аномаліями рефракції — тим, кому вона раніше не була доступна. У цьому допомагають новітні технології, наприклад Custom Vue або фемтолазерна методика.

7. Корекція очі – це боляче

Як і будь-яка операція, корекція відбувається під анестезією. Пацієнта ніхто не мучить: перед втручанням закапують краплі-анестетики. Безпосередньо під час процедури може бути дискомфорт. Це можна порівняти з відчуттями у кріслі стоматолога, коли вам вкололи знеболювальні та лікують зуб. Після операції невеликий дискомфорт зберігається протягом дня.

Частіше люди відчувають не біль, а присутність іногороднього тіла: “піском засипали очі”, “печіння”, “скло в оці” — так вони описують свої почуття. Це проходить через кілька годин після операції, а деякі пацієнти добираються додому самостійно навіть на громадському транспорті. На наступний день людина прокидається з відмінним зором, без дискомфорту в очах.

8. Під час операції можна осліпнути

Ряд клінічних випробувань та мільйони проведених операцій у всьому світі не виявили жодного випадку сліпоти після лазерної корекції. Хоча при операції використовується лазер, сама технологія дуже щадна та мінімально проникає в око. Діє лазер тільки на рогівку, причому температура у зоні впливу практично не збільшується. Кожен імпульс зрізає 0,25 мкм тканини — це 1\500 від товщини волосини.

9. Лазер може припуститися помилки, і операція піде не за планом

Сучасне обладнання видаляє шари тканини з роботизованою точністю. Лазер контролюється комп’ютером і надчутливою системою відстеження погляду, тому схибити він не може.

10. Якщо шви розірвуться, то зір повністю пропаде

Корекція лазером та шви — це несумісні поняття. При ексимерному впливі післяопераційні шви не накладають, адже тканини відновлюються власними силами. Через місяць від процедури не залишається і сліду, окрім гарного зору.

11. Корекцію можна робити більше одного разу

Протипоказанням до корекції виступає стоншення рогівки. Якщо її товщина менша за 480 мкм, операцію не проводять. А якщо рогівка занадто товста, вам можуть призначити дві процедури лазером з певним інтервалом.

Лазерна корекція і вагітність

12. Корекцію не бажано робити жінкам які ще не народжували

Вагітність є протипоказанням до лазерної корекції, оскільки організм жінки зазнає низки змін, гормональний фон відрізняється від звичного. Тому результат виправлення зору може бути не стабільним. Те саме стосується і періоду лактації. Але проводити операцію до вагітності та після пологів можна.

13. Якщо жінка проходила корекцію, то при пологах їй пропонують кесарів розтин

Проведена у минулому лазерна корекція ніяк не впливає на процес розродження, жінка може народжувати природним шляхом. Під час лазерної корекції лазер впливає на рогівку, а проблеми при пологах можуть виникнути, якщо у пацієнтки є патології сітківки.

Що буде з оком в майбутньому?

14. Ніхто не знає, що трапиться з очима через 10-15 років після операції

Накопичений досвід проведення операцій доволі великий: їх проводять вже понад 30 років. Тому офтальмологам відомо, що може бути з очима через 10-15 і навіть 20 років. Не було встановлено жодних негативних наслідків процедури. Навпаки, якщо пацієнту буде потрібна операція з приводу катаракти, її можна проводити навіть після корекції зору в анамнезі.

15. Після корекції важливо утримуватися від тривалих зорових навантажень

Реабілітація після операції триває кілька днів. Через 2 дні пацієнт може користуватися комп’ютером, а через 3 — читати й писати. Надалі зорові навантаження не впливають на отриманий результат.

16. З’являються негативні наслідки у вигляді райдужних кіл біля джерела світла, особливо ефект відчутний ввечері, тому навіть фари від машин можуть заважати

Лікарі називають цей стан очей “гало-ефектом”. Він може виникати відразу після операції та триватиме близько 2 місяців, проявляючись періодично, але потім зникає назавжди. За статистикою, близько 95% пацієнтів легко водять автомобіль після лазерної корекції, причому деякі сідають за кермо вже у день операції. Але все ж таки офтальмологи рекомендують утриматися від водіння у перші 48 годин після корекції.

17. Нестабільний результат – корекцію доведеться повторити через кілька років, так як зір знову впаде

Зі світового досвіду офтальмологів відомо, що стійкий результат зберігається протягом усього життя після операції. Деякі вікові зміни можуть виникати вже у зрілому віці, але далеко не у всіх пацієнтів. Ці зміни не пов’язані з корекцією та мають іншу природу.

18. Після корекції зір буде 100% -им

Не завжди так. Все залежить від вихідного стану ока та ступеня короткозорості-далекозорості. Перед операцією проводять ретельну діагностику. На її результати можна орієнтуватися при досягненні ефекту операції. Наприклад, якщо з лінзами в офтальмолога пацієнт бачить 8 рядків у таблиці, приблизно таку кількість він побачить і після операції. На практиці цього цілком достатньо, щоб нормально орієнтуватися у просторі та жити без окулярів.

Корекція і спорт

19. Фізичні навантаження після операції ведуть до сліпоти

Якщо вам провели лазерну операцію, це не є причиною забувати про спорт. Але фізичне навантаження має бути поступовим. Протягом тижня після операції варто утриматися від підняття важкого, тривалих нахилів, а також різких рухів. Вони можуть призвести до зміщування лоскута прооперованої рогівки. Поступово пацієнт спокійно повертається до звичної фізичної активності.

20. Вже ніколи не можна займатися екстремальними і контактними видами спорту після лазера

Якийсь час це обмеження справедливе – лікарі рекомендують його з метою профілактики травми рогівки. Через місяць після операції всі види спорту доступні. Загалом відновлення спортивної активності після лазерної корекції таке:

  • йога, пробіжка, розтяжка – через тиждень;
  • фітнес, танці та аеробні вправи – через 2 тижні;
  • єдиноборства, плавання, бодібілдинг – через 1-2 місяці, залежно від індивідуальних особливостей організму.

Вік

21. Не можна проводити корекцію після 40 років

Оптимальний вік для проведення операції – 18-45 років, тому корекцію легко проводять сорокалітнім пацієнтам. А ось після 45 років можуть виникнути вікові зміни (пресбіопія). Сьогодні в офтальмологічному центрі «Ексімер» (Київ) доступні нові технології, що дозволяють повернути гостроту зору за вікових змін. Методики лазерної корекції пресбіопії – ПресбіЛАСІК та Пресбі ФемтоЛАСІК за програмою «PresbyMAX®». Це унікальна методика корекції від компанії SCHWIND, за допомогою якої лікарі оптимізують кривину рогівки для гарного зору на різних відстанях.

22. Корекція шкідлива для дітей і підлітків до 18 років, а значить вона небезпечна і для дорослих

Насправді корекція не є шкідливою для дітей — просто вона недоцільна через анатомічні особливості будови ока. До 18 років очне яблуко ще зростає, змінюється зір. Тобто зорова система ще нестабільна, а значить і результат операції у цьому віці непередбачуваний.

Корекція повністю змінює звички і спосіб життя. Чи так це?

23. Тепер доведеться відмовитися від макіяжу

Офтальмологи не обмежують жінок у цьому чудовому занятті. Звичайно, перші 2 дні краще поберегти очі від зайвих подразнень. Та й самі пацієнтки можуть відчувати сильне відчуття сухості у перші дні після корекції. Небезпеку становлять мікрочастинки пудри, тіней, туші, які можуть потрапити на незагоєну рогівку. Це потенційне джерело інфекції та подразнення. Але природа створила око таким чином, щоб при втручаннях воно виділяло багату кількість рідини — сліз. Тому навіть маленькі частинки з нього вимиваються. Загалом повноцінний макіяж можна робити вже за 14 днів після корекції. Інший момент – дуже обережно потрібно змивати косметику! Не тріть сильно очі та не тикайте у них пальцями.

24. З алкоголем пора зав’язувати

Офтальмологи рекомендують не вживати алкогольних напоїв за дві доби до операції та утримуватися від них дві доби після втручання. На це є кілька причин:

  • Вам можуть призначити краплі та препарати на період реабілітації, несумісні з етанолом.
  • Спирт викликає зневоднення, яке після лазерної корекції небажане. Адже може збільшитися відчуття сухості в очах.
  • Відомо, що алкогольне сп’яніння загрожує підвищеним травматизмом, втратою координації та неконтрольованими рухами. У цьому стані пацієнт може випадково травмувати очі, занести туди інфекцію.

Вже через 14 днів після проведеної корекції допускається випити склянку міцного напою. Надалі приймання алкоголю ніяк не пов’язаний з результатами операції.

25. Курити теж потрібно кидати

Курити кидати рекомендовано у будь-якому випадку. Але затяті шанувальники тютюну можуть заспокоїтися: корекція сумісна з курінням. Лікарі не рекомендують курити у перший день після операції та перебувати у місцях, де багато курять. Тютюновий дим може викликати додаткове подразнення та сухість прооперованого ока. Теж стосується і вейпу — найголовніше не допускати попадання диму в очі, краще поберегти їх у перші 48 годин. Надалі можна повертатися до своїх звичок.

26. Після корекції можна літати на літаку

Небезпека авіаперельотів у ранньому післяопераційному періоді не встановлена. Офтальмологи дозволяють сідати на борт вже на другий день після втручання, якщо на це є потреба. Наприклад, вона виникає у пілотів, які пройшли процедуру корекції. Але краще утриматися від перельотів до теплих країн першого місяця після процедури. Просто тому, що це підвищує ризик застудних та інфекційних захворювань, вони можуть негативно позначитися на реабілітації. Самі перепади тиску під час польоту на результат операції не впливають.

27. Можна перебувати перед телевізором, гаджетом, комп’ютером набагато менше, ніж раніше

Відмовитися від перегляду улюблених фільмів, серфінгу в інтернеті, в’язання, вишивання та паяння дрібних деталей доведеться лише у перші дні після операції. Ці маніпуляції напружують очі, і у перші 24-48 годин пацієнт може відчувати дискомфорт. Після періоду реабілітації всі звичні заняття можна відновити та займатися ними стільки ж, як і раніше. На час відновлення можна відволіктися аудіокнигою або прослуховуванням музики.

Сподіваємося, що ми допомогли зруйнувати багато стереотипів о лазерної корекції. Пам’ятайте: все показання та протипоказання до операції визначає тільки лікар після комплексної діагностики зору і консультації. Він же детально може розповісти вам про процедуру корекції, і підготувати до неї.

роки
праці

операцій в рік
15000
обстежень

Наші лікарі

Відгуки пацієнтів

Записатися на прийом до офтальмолога
ОНЛАЙН ЗАПИС ЗАДАТИ ПИТАННЯ