Лазерна корекція зору за спеціальною ціною!
Методики 5D Eye Lasik та Lasek від 9 900 грн за 1 око
Чекаємо на Вас!

пн - суб з 9:00 до 19:00

нд - вихідний

03150, Київ,

ул.Деловая (Димитрова), 5-Б;

Показати на мапі
Київ, вул. Ділова, 5-Б Одеса, вул. Армійська, 8-В

Діагностика глаукоми

Це захворювання займає друге місце у світі серед причин сліпоти. Винуватець виникнення цього захворювання – підвищений внутрішньоочний тиск (ВОТ). Він катастрофічно впливає на очний нерв, через що той ушкоджується та перестає функціонувати. Зорові сигнали припиняють надходити до головного мозку й людина сліпне.

Важливо знати, що зір, втрачений внаслідок глаукоми, не відновлюється. Захворювання можна лише зупинити чи попередити, але повернути «як було», на жаль, не вийде. Тому надважливо регулярно обстежуватись у спеціалізованому офтальмологічному центрі «Ексімер» (Київ).

Діагностика глаукоми

Глаукома – хронічне офтальмологічне захворювання, при якому ушкоджується зоровий нерв, що призводить до втрати зору. Найстрашніше у розвитку глаукоми те, що вона нерідко виникає непомітно та підступно, поступово руйнуючи нервові волокна ока і цим призводячи до сліпоти.

Щоб цього не сталося, потрібно після 40 років регулярно проходити діагностику зору, а якщо у членів родини є випадки захворювання, то обстеження очей на глаукому потрібно робити ще частіше. Для цього краще записатися до спеціалізованої офтальмологічної клініки, такою як «Ексімер» (Київ), яка приймає пацієнтів вже понад 20 років і чекає на вас.

Симптоми глаукоми

Небезпека глаукоми полягає в її раптовості та непередбачуваності. Часто нічого не віщує розвитку захворювання, і раптом людина стрімко починає втрачати зір. Насправді захворювання вже зріло, просто відбувалося це непомітно. Тому так важливо регулярно проходити обстеження зору для виявлення захворювання на ранніх стадіях. Цей фактор має вирішальне значення для запобігання сліпоті.

Симптоми, які мають насторожити:

  1. Біль, що давить, в очах.
  2. Нестерпний біль голови.
  3. Навколо джерел світла людина бачить райдужні кола.
  4. У темну пору є значне погіршення зору.
  5. Виникає тунельний зір, тобто звужується поле зору, і людина бачить наче у тунелі.
  6. Помітне почервоніння очей.
Здорове око
Глаукома

Чому не варто затягувати з діагностикою?

Якщо глаукома виявлена ​​на ранній стадії, то, швидше за все, сліпота вам не загрожує. Але важливо відзначити, що це захворювання хронічне та може прогресувати, тому зір все-таки поступово погіршується тією чи іншою мірою. І все ж, чим раніше виявлено захворювання, тим вище шанси зберегти зір і можливість вільно пересуватися та насолоджуватися життям.

Тому рекомендація – після 40 років щорічно відвідувати офтальмолога – має стати правилом. А якщо ви схильні до розвитку глаукоми, то необхідно обстежувати очі навіть частіше, контролюючи внутрішньоочний тиск.

Коли необхідно записатися на діагностику глаукоми?

Виникнути глаукома може у будь-кого, але ризик все ж таки збільшується з віком. Також відмічено, що афроамериканці та латиноамериканці набагато частіше хворіють на глаукому, ніж представники інших рас. Вдвічі частіше зустрічається глаукома у людей з діабетом.

До інших факторів ризику належать:

  • Генетична схильність.
  • Проблеми з зором: короткозорість або далекозорість.
  • Підвищений артеріальний тиск.
  • Тривале приймання кортикостероїдів.
  • Травма ока чи операція.

Тому, якщо у вас є один із перерахованих факторів або виникли інші симптоми:

  • Затьмарення зору.
  • Мушки, іскри, «шторка» перед очима.
  • Раптовий сильний біль в очах чи головний біль.
  • Чутливість до світла.

Вам варто якнайшвидше записатися на прийом до спеціалізованої офтальмологічної клініки, де можуть провести комплекс обстежень, встановити точний діагноз і призначити відповідне лікування.

Лазерна діагностика глаукоми

Сучасна медицина дозволяє використовувати для діагностики небезпечного захворювання революційну технологію – оптичний когерентний томограф (ОСТ). Це лазер-сканувальний прилад, призначений для діагностики судинних захворювань сітківки. Сигнал пристрою здатний проникнути у глибини очного дна та виявити найсерйозніші проблеми у судинах сітківки. Важливо, що лікар-ретинолог може побачити на знімку зміни під сітківкою без контрастної речовини, тобто без інвазивного втручання.

Також за допомогою даного приладу можлива лазерна діагностика глаукоми, оцінка ступеня розвитку захворювання та ефективності лікування.

Рання діагностика глаукоми

Глаукома – це захворювання нерва ока, що постійно прогресує. Наше завдання – знайти, зупинити та загальмувати розвиток цієї недуги. На жаль, людина рідко може сама помітити, що у неї погіршується зір, зазвичай коли це вже відбувається, то втрачається близько 50% зору, причому безповоротно.

Тож бажано виявити глаукому на початковій стадії розвитку захворювання, і зробити це може лише фахівець, використовуючи сучасні високоточні методи діагностики.

На жаль, раніше не було таких приладів, як зараз, і люди часто дізнавалися про небезпечне захворювання, коли вже була часткова атрофія зорового нерва. Сьогодні дізнатися раніше та усунути захворювання можливо завдяки інноваційним технологіям в офтальмології та новітнім діагностичним пристроям.

На початковій стадії хвороби людина може відчувати печіння, втому, мушки, спалахи перед очима. Якщо ви помітили один із цих симптомів, тоді не витрачайте дорогоцінний час, записуйтесь на діагностику до офтальмолога.

Діагностика гострої глаукоми

В офтальмології, як і у решті напрямків медицини, є невідкладні ситуації, які вимагають негайної госпіталізації та надання допомоги, гострий напад глаукоми є саме таким випадком. Виникає цей небезпечний стан через різке підвищення тиску в оці та характерний найчастіше для глаукоми. При цьому стані порушений природний відтік внутрішньоочної рідини, через що дренажна система ока забивається та підвищується тиск.

Відрізнити цей небезпечний стан від звичайної мігрені чи проблем із серцем може бути складно, але реально. Надто яскраві симптоми характерні для гострого нападу глаукоми:

  • Дуже сильний біль, що давить, в оці.
  • Затвердіння ока, воно стає наче кам’яне, нерухоме.
  • Нудота, можливо навіть блювота.
  • Сильне почервоніння очей.
  • Зіниця з чорного набуває темно-зеленого відтінку.

Виникає гострий напад глаукоми з різних причин:

  • Через посилені фізичні навантаження.
  • Підвищення артеріального тиску.
  • Пошкодження ока.
  • Роботи у нахиленому стані.
  • Застосування деяких ліків: судинозвужувальних крапель, таблеток від депресії, крапель для розширення зіниці тощо.

Водночас варто зазначити, що досі невідомі всі фактори, які можуть спровокувати розвиток гострого нападу глаукоми.

Дуже важливо у першу добу при гострому нападі глаукоми знизити внутрішньоочний тиск, щоб сітківка та очні нерви отримали необхідне живлення. Для цього потрібна невідкладна офтальмологічна допомога й чим швидше людина звертається за нею, тим швидше вдасться зберегти зір.

А щоб вас не турбувала гостра глаукома, діагностика зору має проводитися щорічно, і лише у спеціалізованій клініці.

Диференціальна діагностика глаукоми

Глаукому дуже складно виявити на початковому етапі розвитку, тому що її прояви непомітні, зате коли вона міцніє та набирає сили, тут уже стережись. А щоб таки не стати раптовою жертвою, допоможе диференціальна діагностика глаукоми.

Про закритокутовий різновид захворювання ми вже говорили. Тому зупинимося детальніше на двох інших її видах.

Диференціальна діагностика вродженої глаукоми

Це захворювання проявляється у перші роки життя малюка або навіть з народження, і потребує ранньої діагностики та лікування.

Фактори, що впливають на розвиток вродженої глаукоми: генетична схильність, вірусні інфекції матері, гіпервітаміноз, травми тощо. Що має насторожити батьків і лікаря у поведінці дитини:

  • Дитина неспокійна. Погано їсть, зригує їжу.
  • Рогівка ока каламутна. Сама зіниця розширена більше, ніж у звичайної людини.

І головний симптом – це підвищений внутрішньоочний тиск.

Така диференціальна діагностика патологічного стану ока дозволяє запідозрити захворювання на ранній стадії та запобігти найгіршим наслідкам.

Диференціальна діагностика відкритокутової глаукоми

До відкритокутової глаукоми схильні найчастіше люди віком після 60 років. Це прогресивне захворювання, яке діє поступово, але впевнено, і через підвищений тиск очей викликає сліпоту.

Хворі на відкритокутову глаукому нерідко скаржаться на зниження зору та погану акомодацію, тобто здатність швидко змінювати фокусування з далекого об’єкта на ближній. Також надходять скарги на головний біль, наявність туману чи спалахів перед очима. І звичайно захворювання супроводжується підвищеним внутрішньоочним тиском.

Щоб діагностувати захворювання застосовують такі методики:

  • Тонометрія — лікар вимірює внутрішньоочний тиск.
  • Гоніоскопія — дозволяє визначити, наскільки відкритий кут передньої камери ока, а також чи немає у ньому серйозних змін.
  • Офтальмоскопія — допомагає розглянути очне дно та патологічні зміни зорових нервів або судинних сплетінь ока.
  • Оптична когерентна томографія (ОКТ) – призначена для пошуку змін у зоровому нерві, які можуть вказувати на глаукому.
  • Тест поля зору (периметрія) — для перевірки змін периферичного зору (здатності людини бачити об’єкти збоку).

Переваги нашої клініки

У клініці «Ексімер» (Київ) лікування глаукоми відбувається безпечно, безболісно та для кожного пацієнта підбирається індивідуальна програма лікування, залежно від результатів діагностики.

Причини для вибору нашої клініки:

  1. У нас працюють висококваліфіковані лікарі-ретинологи, які мають колосальний досвід успішного лікування захворювань сітківки та глаукоми.
  2. Клініка оснащена унікальним сучасним діагностичним обладнанням, а також лазерними та мікрохірургічними системами, призначеними для високоточного лікування глаукоми.
  3. Ми застосовуємо передові технології лікування глаукоми, які схвалені провідними європейськими центрами. Ці методики дозволяють нормалізувати внутрішньоочний тиск та зменшити залежність від крапель.
  4. Усі мікрохірургічні та оперативні втручання відбуваються швидко, без госпіталізації, і пацієнт може того ж дня повертатись додому.
  5. Перед початком лікування пацієнти підписують договір з клінікою, де прописані всі гарантії та перебіг лікування. З кожним пацієнтом після операції лікар перебуває у постійному контакті 24 години на добу.
роки
праці

операцій в рік
15000
обстежень

Наші лікарі

Відгуки пацієнтів

Записатися на прийом до офтальмолога
ОНЛАЙН ЗАПИС ЗАДАТИ ПИТАННЯ