Лазерна корекція зору за спеціальною ціною!
Методики 5D Eye Lasik та Lasek від 9 900 грн за 1 око
Чекаємо на Вас!

пн - суб з 9:00 до 19:00

нд - вихідний

03150, Київ,

ул.Деловая (Димитрова), 5-Б;

Показати на мапі
Київ, вул. Ділова, 5-Б Одеса, вул. Армійська, 8-В

Діагностика катаракти

Кришталик —  це природна лінза ока, яка складається з білка та води. У нормальному стані кришталик ока прозорий. Але через зовнішні або внутрішні чинники, кришталик може втрачати свою прозорість, а значить, розвивається катаракта.

Для кращого розуміння, кришталик це природна лінза ока, яка складається в більшій мірі з білка і води. У нормальному стані кришталик ока прозорий. Але в силу будь-яких зовнішніх або внутрішніх чинників, кришталик може втрачати свою прозорість, а значить, розвивається катаракта.

Діагностика катаракти

діагностика катаракти

Для того, щоб вчасно діагностувати захворювання та не допустити розвитку серйозних патологій із зором, важливо періодично після сорока років проходити консультацію профільного фахівця. У цьому випадку — офтальмолога. Діагностика катаракти здійснюється під час комплексної діагностики зору, що проводиться з розширеною зіницею. На біомікроскопі (щілинна лампа) лікар оглядає кришталик ока та виявляє можливі помутніння.

Якщо вам необхідно знайти клініку у Києві, де обстежити катаракту. Пропонуємо провести якісну вікову (і не лише) діагностику катаракти та виявити інші захворювання у спеціалізованому офтальмологічному центрі «Ексімер» (Київ).

Діагностика вродженої катаракти

На жаль, катаракта — це захворювання, до якого схильні не лише люди у віці, а й діти, починаючи з народження. Малята можуть вже з’являтися на світ з вродженою катарактою або ця недуга розвивається протягом першого року життя дитини. Причому вроджена катаракта зустрічається як на одному оці, так і на обох.

Чому вроджену катаракту дуже важливо якомога раніше виявити та вилікувати. По-перше, дитина з катарактою погано бачить і у неї не розвивається бінокулярний зір. По-друге, малюк відстає у розвитку, оскільки порушена злагоджена робота мозку та очей. По-третє, карапуз не може контролювати рух очей, через що розвивається косоокість.

Рання діагностика катаракти

Розвиток дитини з вродженою катарактою залежить від того, наскільки швидко було виявлено захворювання. Саме тому важливим є своєчасний огляд дитини офтальмологом, особливо тих малюків, які належать до груп ризику.

Вроджена катаракта може бути виявлена у немовляти, якщо:

  • у сімейному анамнезі є вроджена катаракта;
  • дитина народилася раніше терміну (недоношена);
  • була інфікована до або невдовзі після народження;
  • майбутня мама перенесла інфекційне захворювання, таке як: вітряна віспа, цитомегаловірус, краснуха, токсоплазмоз тощо.

Варто зазначити, що багато дітей з вродженою катарактою не мають інших патологій.

Які ознаки і симптоми вродженої катаракти:

При захворюванні зіниця ока малюка виглядає сірою чи білою, а не чорною. Може здатися, що вона ніби покрита плівкою, або на зіниці видно пляму.

Лікарі нерідко діагностують вроджену катаракту під час огляду малюка після появи його на світ. Буває й так, що батьки самі помічають, що одне око у дитини виглядає незвично. У такому разі важливим є огляд малюка офтальмологом з використанням офтальмоскопа, біомікроскопа та проведення мідріаза (розширення зіниці). У маленьких дітей, внаслідок їхньої природної рухливості та необережності, нерідко можливе виникнення травматичної катаракти, діагностика у цьому разі проводиться тими самими методами, як і решта видів недуги.

УВАГА! Якщо вас турбує один із зазначених симптомів у малюка або щось викликає настороженість, обов’язково покажіть дитину офтальмологу.

Методи діагностики

Щоб визначити, чи є у пацієнта катаракта, діагностика має бути дуже ретельною, з використанням сучасного обладнання та новітніх технологій, і звичайно, з розширенням зіниці. Багато хто плутає розвиток катаракти з іншими захворюваннями, тому довірте свій зір досвідченим офтальмологам.

Лікар вивчить вашу історію хвороби, розпитає про скарги, які турбують, а також проведе низку обстежень.

Рутинні (стандартні) методи діагностики

Тест на гостроту зору або візіометрія.

У тесті на гостроту зору використовується таблиця з символами чи літерами, яка дозволяє визначити, наскільки добре ви бачите ці знаки. Очі перевіряють по черзі: спочатку заплющують одне око, а потім друге та просять прочитати більші символи, а далі дрібні. Така перевірка дозволяє запідозрити ознаки погіршення зору.

Обстеження за допомогою щілинної лампи (біомікроскопія).

Щілинна лампа дозволяє офтальмологу побачити структуру передньої частини ока під збільшенням. За допомогою щілинної лампи лікар може оглянути рогівку, райдужну оболонку ока, кришталик, кон’юнктиву. Причому біомікроскоп дозволяє спеціалісту бачити ці структури невеликими ділянками, що полегшує виявлення будь-яких крихітних аномалій.

Огляд очного дна або офтальмоскопія.

Щоб підготуватися до обстеження очного дна, пацієнтові закапують краплі, щоб зіниці розширилися. Це полегшує дослідження задньої області ока (сітківки). За допомогою щілинної лампи або спеціального пристрою, який називається офтальмоскопом, лікар може перевірити кришталик на наявність ознак катаракти.

Додаткові або спеціальні методи діагностики катаракти

При виявленні ознак катаракти лікар-офтальмолог призначає додаткові обстеження, які дозволяють підтвердити поставлений діагноз і перевірити очі на наявність інших можливих захворювань.

Перевірка поля зору або периметрія.

Це дослідження проводиться за допомогою спеціального пристрою — периметра. І дозволяє визначити чутливість ока, чи є атрофія зорового нерва, наскільки добре зберігся периферичний зір. Цей тест проводиться по черзі: на одному, а потім на другому оці. Пацієнт закриває одне око та дивиться на екран приладу, спостерігаючи за спалахами у різних точках. При виявленні такого спалаху людина має натиснути відповідну кнопку. Прилад зберігає результати дослідження та видає результат.

Вимірювання внутрішньоочного тиску.

Це дослідження виконується безконтактно за допомогою сучасного пневматичного тонометра. І дозволяє виміряти внутрішньоочний тиск, який може свідчити про розвиток глаукоми.

Як самостійно визначити, що у Вас починається катаракта

Механізм розвитку катаракти полягає у помутнінні білка, що знаходиться всередині кришталика. Відповідно погіршується передача світла, зображення може спотворюватися або змінюється сприйняття кольору. Власне саме такі скарги і є ознакою розвитку катаракти:

  • Людина починає гірше бачити, їй складніше справлятися зі звичними навантаженнями — читанням чи управлінням автомобілем.
  • При яскравому освітленні може значно погіршуватися якість зображення.
  • У зв’язку зі зміною кольору кришталика змінюється сприйняття кольору, і об’єкти можуть збільшуватися у кількості. Тобто при погляді на яскраве джерело світла, наприклад на Місяць чи зірки, їхня кількість може зрости до шістнадцяти разів.

Якщо один або кілька з перерахованих симптомів зустрічаються у вас, то варто обов’язково звернутися до лікаря-офтальмолога.

Коли необхідно звернутися в клініку

Немає окремих порад, що потрібно робити при підозрі на катаракту, глаукому чи макулодистрофію. Є одна спільна порада, яка виконується у цивілізованому суспільстві: кожна людина старша за сорок років повинна раз на рік проходити консультацію у вузького спеціаліста, у цьому випадку — офтальмолога. Якщо ви помітили незвичайні симптоми погіршення зору, тоді не варто чекати на розвиток повної сліпоти. Будь-яку хворобу, у тому числі катаракту легше вилікувати на ранній стадії. Тому при перших симптомах рекомендуємо записатися до офтальмолога на діагностику та консультацію.

Диференціальна діагностика катаракти

Катаракта розвивається поступово, спочатку погіршується зір, зображення стає розмитим і нечітким, об’єкти двояться і так до повної сліпоти. Диференціальна діагностика катаракти дозволяє визначити стадію розвитку катаракти.

Диференціальна діагностика незрілої катаракти

При незрілій катаракті кришталик активно збільшується у розмірах, але при цьому його передня частина може залишатися відносно прозорою. Через розбухання кришталика збільшується внутрішньоочний тиск. Пацієнт скаржиться на відчуття завіси перед очима. Порушується сприйняття кольору.

Диференціальна діагностика зрілої катаракти

При зрілій катаракті кришталик каламутніє, набуваючи брудно-білого відтінку. Предметний зір поступово погіршується до того, що людина майже нічого не бачить і може вловлювати тільки світло.

Диференціальна діагностика ускладненої катаракти

Ускладнена катаракта виникає внаслідок наявності інших супутніх захворювань таких як: цукровий діабет, увеїт, висока міопія, глаукома, ревматоїдний артрит, дистрофія сітківки тощо. Симптомами розвитку ускладненої катаракти можуть бути: погіршення зору, нечітке зображення, зміна кольору зіниці, світлобоязнь, двоїння в очах та ін.

Переваги нашої клініки

Переваги лікування і діагностики катаракти в клініці «Ексімер»

Високі
стандарти
лікування
Найвища
якість
зору
Швидке
і комфортне
лікування
Короткий
період
реабілітації

Катаракта — це серйозне захворювання очей, яке може призвести, зрештою, до сліпоти, тому її діагностику та лікування потрібно проходити у спеціалізованій офтальмологічній клініці.

Діагностика катаракти у клініці «Ексімер» (Київ) має низку важливих переваг:

  1. Під час огляду лікар проводить діагностику всього зорового апарату, що дає змогу виключити розвиток інших супутніх проблем із зором.
  2. Усі дослідження очей проходять безконтактно, з дотриманням профілактичних заходів безпеки.
  3. Для діагностики використовуються найсучасніші якісні інформативні прилади, які довели свою ефективність при встановленні правильного діагнозу.
  4. Консультацію та встановлення діагнозу проводять лише досвідчені лікарі-офтальмологи, спираючись на отримані під час досліджень дані.
  5. Процес діагностики катаракти проходить безболісно, ​​не викликаючи жодного дискомфорту у пацієнта.

Записатися на діагностику катаракти, можна онлайн на сайті клініки або зателефонувавши по телефону.

роки
праці

операцій в рік
15000
обстежень

Наші лікарі

Відгуки пацієнтів

Записатися на прийом до офтальмолога
ОНЛАЙН ЗАПИС ЗАДАТИ ПИТАННЯ