Лазерна корекція зору за спеціальною ціною!
Методики 5D Eye Lasik та Lasek від 9 900 грн за 1 око
Чекаємо на Вас!

пн - суб з 9:00 до 19:00

нд - вихідний

03150, Київ,

ул.Деловая (Димитрова), 5-Б;

Показати на мапі
Київ, вул. Ділова, 5-Б Одеса, вул. Армійська, 8-В

Закритокутова глаукома

закритокутова глаукома

В Україні глаукома залишається лідером серед захворювань, що призводять до інвалідності по зору. Серед форм цієї патології закритокутова глаукома зустрічається рідше, але виникає у ранньому віці — від 30-35 років.

Щоб зрозуміти, що таке глаукома, достатньо знати анатомічні нюанси будови ока. У ньому продукується спеціальна рідина, що живить внутрішні структури. За допомогою системи дренажу у передньому кутку ока, ця рідина відтікає до склеральних вен. Мікроциркуляція та відтік можуть порушуватися, якщо передній кут ока перекривається структурами органу зору – кришталиком, райдужкою.

Рідина накопичується, провокуючи високий внутрішньоочний тиск (ВОТ) — основна ознака глаукоми, у тому числі закритокутової. На перших етапах розвитку патологічного процесу він не дається взнаки, тому дуже важливо визначити його заздалегідь на прийомі у лікаря.

Клініка «Ексімер» проводить ранню діагностику закритокутової глаукоми у Києві на інноваційному обладнанні професійного класу, а також займається підбором індивідуального плану лікування у кожному випадку.

Причини глаукоми

Основна причина захворювання – перекриття кута камери ока, викликане анатомічними особливостями. Саме індивідуальна будова органів зору призводять до захворювання: кришталик великого розміру, потовщена райдужка, камера маленьких розмірів, вкорочене очне яблуко.

На розвиток захворювання впливають інші фактори. Якщо виникла закритокутова глаукома, причини можуть бути такими:

  • Супутні патології – катаракта, хвороби ендокринної системи, перенесена травма ока.
  • Національна приналежність. Патологія найчастіше зустрічається у представників країн Східної Азії.
  • Вроджені патології органів зору генетичної природи. Кут передньої камери ока перекривається внаслідок порушень, що виникають у 3 триместрі вагітності.

Симптоми глаукоми

Захворювання може довго залишатися непомітним, перетікаючи у хронічну форму, або дається взнаки гострим нападом.

Якщо підозрюється закритокутова глаукома, симптоми хронічного процесу можуть бути такими:

  • дискомфорт у ділянці ока;
  • затьмареність зору та його зниження;
  • вузьке поле зору;
  • сильний головний біль, який зменшується під час сну та при положенні лежачи;
  • райдужні ореоли перед очима, особливо при погляді на віддалене джерело світла;
  • періодичні “проблиски блискавок” перед очима.

Гострий напад веде до безповоротної втрати зору та є вкрай небезпечним: протягом кількох годин ВОТ перевищує 40 мм рт. ст. (при нормі 18-22 мм рт. ст.!). У цьому випадку варто негайно звернутися за медичною допомогою та знизити ВОТ.

Види і особливості глаукоми

Існує три види захворювання.

Первинна глаукома

Первинна форма захворювання виникає як самостійний процес. Виділяють три ступені патології щодо показників ВГД по Маклакова:

  • А – показники ВГД практично в межах норми – не вище 27 мм рт. ст;
  • В – ВГД коливається в межах 28-32 мм рт. ст .;
  • З – показники тиску перевищують позначку 32 мм рт. ст.

Закритокутова глаукома 1 А означає, що процес тільки розвивається, а внутрішньоочний тиск ще можна контролювати. Якщо діагностувати захворювання на цій стадії, воно піддається лікуванню за сприятливими прогнозами.

Первинну закритокутова глаукому також поділяють на підвиди:

  • З функціональним зрачковим блоком. Кут камери перекривається коренем райдужної оболонки, що є найпоширенішою формою.
  • Повзучий. Внаслідок зрощення кореня райдужки з передньою стінкою кута скорочується кут камери.
  • З плоскою радужкой. Спостерігається при товстому корені райдужки.
  • З вітреохрусталіковим блоком. Дуже рідкісна форма, що виникає через анатомічних нюансів: маленький очей і великий кришталик.

Вторинна глаукома

Вторинна глаукома – захворювання, яке розвивається при наявності інших процесів:

  • Запальна. До неї призводять запалення судинної сітки в оболонці ока (увеїти).
  • Факогеніческая. З’являється після захворювань, які впливають на кришталик ока – в тому числі гифема, підвивих кришталика, катаракта.
  • Травматична. Розвиток процесу можливо після перенесених операцій на оці, а також після травмування органу.
  • Медикаментозна. Виникає на тлі тривалого лікування гормонами, кортикостероїдами, альфа-хімотрипсину.
  • неоваскулярную. Зустрічається рідко, практично не піддається корекції. Формуються судини аномальної природи, які перешкоджають виходу рідини.

Гостра закритокутова глаукома

Як говорилося вище, при гострому нападі різко збільшується ВГД, що проявляється:

  • найсильнішої різким болем в ушкодженому оці;
  • моментальним зниженням зору;
  • кольоровими ореолами навколо джерела світла;
  • головним болем разом з нудотою і блювотою;
  • сильним почервонінням очей.

Гострий приступ можна помилково сплутати з іншими патологіями. Якщо з’являються подібні симптоми, необхідно терміново викликати швидку допомогу.

Стадії глаукоми

Класифікація глаукоми дуже обширна і включає кілька параметрів. Щодо пошкодження нерва виділяють чотири стадії:

Cтадія Опис
I (початок процесу) Поля зору ще в межах норми, але вже спостерігаються невеликі зміни. Є поглиблення в диску зорового нерва (екскавація).
II (розвиток) Закритокутова глаукома другого ступеня вносить зміни в поле зору, зменшує його межі. Парацентральная відділ звужений на 10 градусів і більше. Поглиблення в диску зорового нерва явно виражено.
III (процес далеко зайшов) Кордон поля заужена до 15 градусів від точки фіксації. Патологічні зміни в зоровому нерві (екскавація) доходять до країв.
IV (кінцева) Тотальна екскавація, повна втрата зору. Можливо збереження невеликого просвіту поля зору і реакція на світло.

Діагностика закритокутової глаукоми

Для діагностики глаукоми детально вивчають стан гідродинаміки ока та зорової функції за допомогою спеціальних методів. Клініка «Ексімер» (Київ) має високотехнологічне обладнання для максимально точного обстеження очного дна та інших структур ока.

Якщо підозрюється закритокутова глаукома, діагностика у клініці відповідає рекомендаціям Міжнародної ради з офтальмології:

  • вивчення поля зору з допомогою комп’ютерного периметра;
  • вимір ВОТ тонометром;
  • визначення товщини кришталика, а також вимірювання глибини передньої камери пахіметром;
  • огляд кута передньої камери методом гоніоскопії.

Застосовують також додаткові методи діагностики для обстеження зорового нерва, кришталика та райдужної оболонки.

Лікування закритокутової глаукоми

Метод лікування визначається причиною закриття кута і індивідуальними ризиками для конкретного пацієнта. Відповідно до міжнародних рекомендацій щодо лікування глаукоми, терапія також залежить від стадії захворювання.

Стадія Симптоми Межі зниження ВГД Варіант лікування
Початкова Стійке закриття кута, пошкодження зорового нерва, втрата поля зору Більш ніж на 25% Лікарське лікування, екстракція кришталика та імплантація штучної інтраокулярної лінзи (ІОЛ)
2 і 3 Більш ніж на 25-50% Лікарське лікування і / або трабекулектомія. Можливо видалення катаракти та імплантація ІОЛ. Циклофотокоагуляція (або кріотерапія)
Термінальна Сліпота, можлива біль Більш ніж на 25-50% при наявності болів Лікарське лікування, циклофотокоагуляція (або кріотерапія)

Медикаментозне

Лікарські препарати не здатні відновити повноцінний баланс рідини всередині ока, вони тільки підтримують його. Препарати сприяють зниженню вироблення рідини і краще її відтоку. При лікуванні медикаментами необхідні регулярні обстеження і відвідування офтальмолога.

Лазерне

Лазерне лікування вважається щадним, ефективним і сучасним методом. В Україні таке лікування проводять у офтальмологічному центрі «Ексімер» (Київ).

У клініці застосовують кілька методик:

  • Лазерну іридектомію. Лазер впливає на райдужку, формуючи у ній отвір для нормального виходу рідини. При цьому відкривається кут передньої камери, тому іридектомія показана на ранніх стадіях як профілактика: коли кут ще не закрився, але є такий ризик.
  • Лазерну трабекулопластику. Нормалізує ВОТ з допомогою дії спеціального лазера на трабекулярну мережу. Втручання займає кілька хвилин, вже наступного дня пацієнт може повертатися до свого звичного способу життя.

Хірургічне (операція)

Оперативне лікування глаукоми — один з найпопулярніших методів лікування. У київській клініці «Ексімер» застосовують лише провідні сучасні рішення у галузі офтальмологічної хірургії:

  1. Непроникаюча глибока склеректомія (НГСЕ). Хірургічно стоншується мембрана рогівки, відтік рідини відновлюється природним шляхом. У ході операції пацієнту можуть імплантувати колагенові дренажі для запобігання рубцюванню тканин. Такі системи дозволяють продовжити ефект оперативного втручання.
  2. Імплантація пристрою для фільтрації рідини Ex-Press. Цей метод застосовується у хірургічній практиці корекції глаукоми понад десять років. Ex-Press встановлюється як додатковий дренаж. Його вживлюють під клапоть склери та закріплюють для відведення рідини. Пристрій дозволяє уникнути високого травматизму та ускладнень після втручання, а також скоротити кількість планових візитів до окулістів у майбутньому. Вважається одним з найбезпечніших методів.
  3. Імплантація Ahmed-клапану. Система контролює рівень ВОТ, забезпечуючи з’єднання між камерою ока та субтенновим простором.
  4. Імплантація ІОЛ є додатковою маніпуляцією. Нерідко при глаукомі показано факоемульсифікацію катаракти. Кришталик великого розміру може перешкоджати виходу внутрішньоочної рідини та провокувати розвиток глаукоми, тому його видаляють.

Протипоказання

Якщо діагностовано закритокутову глаукому, протипоказання до операції будуть наступними:

  • додаткові серйозні патології органів зору;
  • ризик зниження гостроти зору перевищує можливість позитивного післяопераційного ефекту.

Перед втручанням необхідно здати ряд аналізів, а при цукровому діабеті обов’язкова консультація ендокринолога.

Закритокутова глаукома — заборони та рекомендації

Коли у пацієнта діагностують закритокутову форму глаукоми, йому необхідно переглянути спосіб життя та деякі звички. Захворювання можна контролювати медикаментами на розсуд лікаря. При цьому є заходи, які допомагають призупинити розвиток процесу.

Обмеження та заняття, яких варто уникати:

  • Вживання алкоголю та тютюнопаління, які негативно позначаються на кровообігу.
  • Читання та перегляд телевізора у погано освітленому приміщенні (через сильну напругу очей).
  • Підіймання надмірної ваги та фізичні вправи, при яких голова перебуває нижче рівня колін.
  • Одяг, що порушує нормальне кровопостачання голови та шиї.
  • Вживання великої кількості рідини на день – понад 1,5 л.
  • Процедури, пов’язані з перепадами температур — сауни, лазні, гарячі ванни.
  • Деякі лікарські засоби, наприклад, гормональні контрацептиви, антидепресанти, судинозвужувальні краплі для очей.

Щоб вчасно визначити глаукому, достатньо відвідувати офтальмолога 1 раз на рік, а якщо у вашій родині були випадки захворювання – раз на 6 місяців. Не приймайте жодних медикаментів без призначення лікаря, ніколи не займайтеся самодіагностикою та самолікуванням!

роки
праці

операцій в рік
15000
обстежень

Наші лікарі

Відгуки пацієнтів

Записатися на прийом до офтальмолога
ОНЛАЙН ЗАПИС ЗАДАТИ ПИТАННЯ